Recomandări pentru perioada Sărbătorilor de Paște

În perioada sărbătorilor pascale pompierii hunedoreni vor fi clipă de clipă la datorie.

Premergător zilelelor de sărbătoare prilejuite de Învierea Domnului, cât și pe parcursul acestora, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Iancu de Hunedoara” al județului Hunedoara desfășoară misiuni pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor.

Astfel, începând cu data de 18.04.2022 inspectorii Serviciului Prevenire au desfășurat zilnic controale de prevenire la lăcaşurile de cult unde se preconizează a se înregistra o afluenţă mare de participanţi, precum şi la construcţiile destinate cazării persoanelor în incinta mănăstirilor. Pe timpul controalelor s-a umărit respectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor, s-au efectuat instruiri ale reprezentanților clerului privind buna organizare a slujbelor din punct de vedere al siguranței credincioșilor și s-a acordat asistență tehnică de specialitate acolo unde a fost cazul.

De asemenea, în perioada sărbătorilor pascale, peste 170 de cadre și 28 de autospeciale de intervenție vor asigura răspunsul prompt și eficient în cazul producerii unor situații de urgență. Pentru acordarea asistenței medicale sunt pregătite a interveni 16 echipaje SMURD.

În noaptea de Înviere, 29 de pompieri și 11 autospeciale vor fi mobilizate în locurile unde se desfăşoară manifestaţii religioase de amploare, cum ar fi: Mănăstirea Prislop, Schitul Înălțarea Sfintei Cruci din Straja, catedralele și bisericile din Deva, Hunedoara, Petroșani , Orăștie, Brad, Lupeni și Baru, pentru a se asigura intervenţia rapidă în cazul unui eventual incendiu, pe durata slujbelor.

Totodată, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Iancu de Hunedoara” al judeţului Hunedoara îndeamnă reprezentanții bisericii și toți enoriașii să respecte regulile de prevenire şi stingere a incendiilor specifice acestei perioade, după cum urmează:

Pentru personalul clerical:

* În condițiile unui număr foarte mare de credincioși, se recomandă desfășurarea slujbelor religioase în exteriorul bisericii.

* Menținerea obligatorie a ușilor de acces/evacuare în poziție deschisă,  pe parcursul slujbelor religioase.

*  În cazul organizării slujbelor religioase în bisericile din lemn, nu se va permite aglomerarea credincioșilor în interior, deoarece aceste obiective sunt de dimensiuni mici, au căile de evacuare insuficiente și prezintă un risc foarte mare de incendiu.

* Se va evita desfășurărea slujbelor religioase în interiorul obiectivelor aflate în curs de restaurare / renovare, fiind interzisă categoric desfășurărea acestora în obiective în care sunt amplasate schele.

* Pe timpul desfăşurării slujbelor religioase cu public numeros se evacuează, din interiorul lăcaşului de cult, covoarele, mochetele, scaunele şi băncile nefixate ferm de pardoseală.

*  Preoții vor desemna persoane responsabile, cu atribuții de supraveghere atentă a activităților din interiorul bisericilor și de intervenție operativă, cu mijloace de stingere proprii (stingătoare de incendiu).

*  Lumânările se vor așeza doar în locurile special amenajate în acest sens (ex: tăvi metalice umplute cu nisip), în exteriorul lăcașelor și la distanța de siguranță față de elemente combustibile.

*  După finalizarea slujbelor, se va efectua de către personalul clerical de la biserici și mănăstiri o verifcare amănunțită pentru înlăturarea oricărei eventuale surse de inițiere a unui incendiu: stingerea lumânărilor la terminarea activităților și evacuarea resturilor în locuri sigure, în afara bisericii, precum și deconectarea aparatelor electrice și a instalației de iluminat.

Pentru enoriași:

* Parcarea autoturismelor particulare ale persoanelor care participă la slujbele religioase cu public numeros ori a autocarelor şi microbuzelor se face astfel încât să nu se blocheze căile de acces pentru autospecialele de intervenţie ale serviciilor profesioniste ori voluntare pentru situaţii de urgenţă în situaţia producerii unui eventual incendiu.

* În timpul slujbelor, se va menține o distanță de siguranță față de cei din jur, pentru a evita contactul dintre lumânări și hainele sau părul celorlalți.

*  Copiii vor fi supravegheați permanent pe durata ritualurilor religioase.

*  În locuințe, lumânările se vor fixa într-un suport special destinat, astfel încât să nu cadă sau să curgă picături de ceară fierbinte;

* Nu se vor lăsa lumânările aprinse dacă trebuie să părăsiţi încăperea. Cel mai bine este să le stingeţi pentru a evita producerea unui incendiu în lipsa dumneavoastră;

* Amplasați întotdeauna lumânările pe o suprafaţă netedă și rezistentă la căldură;

* Nu puneți lumânările aprinse foarte aproape de tot ceea ce se poate aprinde uşor sau în locuri unde pot ajunge copiii şi animalele, pentru a nu le răsturna şi a nu provoca incendii;

* Stingeți întotdeauna lumânările înainte de a le muta;

* Nu adormiţi cu lumânările aprinse.

În cazul sesizării unui eveniment nedorit, sunați de îndată la numărul unic de urgență 112 pentru a trasmite locația exactă și informații clare de la locul evenimentul.

 Fie ca Paștele să vă găsească pe toți în pace și bucurie!

Informare şi Relaţii Publice

Sari la conținut