Măsuri pentru minivacanța prilejuită de Rusalii

Măsuri pentru minivacanța prilejuită de Rusalii

În perioada 11-13 iunie, cu ocazia Sărbătorii Rusaliilor, peste 400 de pompieri și paramedici hunedoreni vor încadra 54 de autospeciale, fiind la datorie pentru a asigura protecţia şi siguranţa cetăţenilor.

Echipajele de pompieri din subunitățile operative ale I.S.U. Hunedoara, au derulat numai în ultimele cinci luni ale acestui an, 372 de acțiuni de recunoaștere la toate categoriile de obiective pentru identificarea surselor de alimentare cu apă, familiarizarea cu particularitățile fiecărei clădiri și instruirea personalului angajat asupra asigurării intervenției imediate în caz de incendiu, până la sosirea echipajelor specializate de stingere.

Pentru ca această minivacanță să fie una în care să vă relaxați și să vă bucurați alături de cei dragi, pompierii hunedoreni vă recomandă să repectați cu strictețe măsurile de prevenire și stingere a incendiilor.

       Astfel, dacă alegeți să ieșiți în natură, vă sfătuim:

  • Nu aprindeți focul în locuri cu pericol de incendiu sau dacă este vânt.
  • Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în zonele de agrement şi în gospodăriile populaţiei trebuie să se facă numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, culturi agricole, păduri sau vecinătăţi.
  • Nu se admite folosirea focului deschis la distante mai mici de 40 metri faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze si lichide combustibile, vapori inflamabili etc), respectiv 10 metri faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie.
  • La plecare, trebuie să stingeți jarul cu apa şi să acoperiți cenuşa cu pământ.
  • Fumătorii sunt îndemnaţi să nu arunce la întâmplare resturile de ţigară sau chibriturile aprinse, fumatul fiind permis doar în locuri marcate şi amenajate.
  • Copiilor nu trebuie să li se lase la îndemână mijloace de aprindere (chibrituri sau brichete) și nu trebuie lăsați nesupravegeați.
  • Pentru a preveni izbucnirea unui incendiu la fondul forestier, se impune interzicerea accesului cu foc deschis şi fumatul în pădure sau la o distanta mai mica de 100 m de aceasta.
  • Locurile de popas vor fi stabilite, amenajate şi marcate, iar orice activitate în pădure, indiferent de natura acesteia, va fi desfăşurată cu respectarea strictă a normelor de prevenire a incendiilor.
  • Accesul autoturismelor particulare în pădure, precum şi instalarea corturilor pentru cazare în alte locuri decât cele special amenajate, este interzis.

          Turiștilor care vor alege drumețiile și cazarea la munte: în cabane, campinguri sau pensiuni aflate în zone cu vegetaţie forestieră sau în apropierea pădurilor, le recomandăm, de asemenea, câteva reguli de prevenire a incendiilor:

  • La intrarea în pădure şi pe traseele turistice se vor respecta recomandările înscrise pe  panourile şi pancartele cu texte avertizoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor de pădure;
  • Focurile de tabără sau cele din campinguri pot fi aprinse doar în locuri special amenajate, la o distanţă de siguranţă faţă de marginea pădurii;
  • Dacă întâlniţi focuri lăsate de alţii, stingeţi-le;
  • Nu lăsaţi niciodată focul nesupravegheat;
  • În spaţiile de cazare nu se vor utiliza aparate electrice defecte sau neomologate şi nu vor fi lăsate în priză nesupravegheate;
  • La cazare, turiştii sunt obligaţi să se informeze privind regulile de prevenire a incendiilor şi a modului de comportare şi de evacuare în caz de incendiu;
  • În condiţiile lipsei de curent electric, se vor folosi mijloace de iluminat omologate și se interzic improvizațiile.

În cazul în care observați un incendiu, anunţaţi imediat evenimentul la numărul unic pentru situații de urgență 112 !

Salvatorii hunedoreni sunt pregătiți să intervină în orice moment, pentru ca dumneavostră să aveți parte de un climat de siguranță și de liniște, și să vă puteți bucura din plin de aceste zile de sărbătoare.

Informare şi Relaţii Publice

Sari la conținut