INVENDIU DE PROPORȚII ÎN LOCALITATEA SĂLIȘTE

INVENDIU DE PROPORȚII ÎN LOCALITATEA SĂLIȘTE

În această noapte, pompierii Detașamentului Deva și ai Punctului de Lucru Băița au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit într-o casă din localitatea Săliște.

La sosirea echipajelor operative la locul solicitării, ardea generalizat acoperișul locuinței și al unei anexe, pe o suprafață de aproximativ 150 metri pătrați.

Pompierii militari au stins incendiul în limitele găsite.

Din fericire nu au existat victime, însă pagubele materiale sunt semnificative, întreaga casă (P+M) fiind afectată de incendiu.

Pentru misiune au fost aĺocate două autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială de primă intervenție și comandă și un echipaj SMURD.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost un scurtcircuit electric.

 

INFORMARE PREVENTIVĂ

ACORDAȚI ATENȚIE INSTALAȚIILOR ELECTRICE

 Respectați măsurile de siguranță și renunțați la improvizații!

-Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;

-Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;

-Indiferent că este vorba despre reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent.

Tot la capitolul improvizaţii se regăsesc şi reparaţiile efectuate de către o persoană neautorizată: fie că este vorba de un prieten priceput ori de un vecin bun la toate, diferenţa de tarif nu justifică pericolul la care vă expuneţi.

ATENȚIE LA APARATELE ELECTRICE SUB TENSIUNE

 -Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.

-Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: fier de călcat, radiator, reşou, lampă, televizor şi altele asemenea;

-Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;

-Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent.

Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (frigider, reşou, televizor, maşina de spălat etc.).

-Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, provocând în scurt timp, un incendiu.

-Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric.

-În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.

 

Informare şi Relaţii Publice

Sari la conținut