EXERCIȚIU INTERN JUDEȚEAN, COMBINAT (JOINT)

EXERCIȚIU INTERN JUDEȚEAN, COMBINAT (JOINT)

Astăzi, pe platforma industrială ArcelorMittal, din municipiul Hunedoara, s-a desfășurat un exercițiu cu forțe și mijloace în teren, care a urmărit modul de gestionare a situațiilor de urgență generate de avarii, explozii, incendii sau alte evenimente în activități nucleare și radiologice.

Planul de desfășurare a curpins 3 etape de răspuns pentru limitarea și lichidarea efectelor evenimentului, în raport de priorități: reacție imediată (primele 10 min.), localizare (prima oră) și lichidare (peste 2 ore – acțiune de durată).

Conform scenariului, la ora 12.00, ISU Hunedoara a fost sesizat, prin intermediul SNUAU 112, despre producerea unei avarii la oala cu oțel lichid, cu posibilitatea ca acesta să afecteze sursele radiologice folosite pentru controlul calității oțelului, aflate în imediata apropiere, în secția de turnare continuă a operatorului economic ArcelorMittal.

Imediat după apel, ofițerul din dispeceratul integrat informează inspectorul șef al ISU Hunedoara. A fost activată Grupa Operativă din cadrul I.S.U. Hunedoara.

La locul avariei s-au deplasat de urgență forțele de intervenție din cadrul Detașamentului Hunedoara, care, în urma evaluării situației de urgență, au solicitat în sprijin echipaje de intervenție pentru stingere incendiu,de la Deva și Orăștie, un echipaj de cercetare CBRN (chimic, Bilogic, Radiologic și Nuclear), precum și echipaje de la poliție și jandarmerie.

În scurt timp, s-a constituit C.J.C.C.I. (Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției), sub coordonarea prefectului județului Hunedoara, cu reprezentanți din cadrul I.S.U. Hunedoara, Inspectoratului de Jandarmi Județean, Inspectoratului de Poliție Județean, Serviciul de Ambulanță Județean, UPU-SMURD, Direcția de Sănătate Publică, Agenția pentru Protecția Mediului, Garda Națională de Mediu, Primăria Hunedoara și din cadrul comitetului local și al serviciului voluntar pentru situații de urgență ale municipiului Hunedoara.

La locul producerii situației de urgență au acționat cu echipaje și autospeciale atât jandarmi, cât și polițiști hunedoreni.

Forțele de intervenție ale ISU Hunedoara acționează pentru acordarea primului ajutor medical calificat,  două persoane fiind rănite după avaria tehnologică. Acestea sunt transportate la UPU Hunedoara. Totodată, se anunță că există în continuare riscul de contaminare radioactivă a personalului locului de muncă și a personalului operativ de intervenție. Se acționează în continuare pentru eliminarea tuturor riscurilor.

După aproximativ 3 ore de intervenție, a fost lichidat incendiul produs pe platforma siderurgică ArcelorMittal – Hunedoara, generat de scurgerea de oțel lichid cauzată de o avarie importantă la Secția de turnare continuă.

În urma analizelor și măsurătorilor efectuate s-a constatat că nu există risc radiologic, astfel că, forțele de intervenție se pregătesc pentru retragerea de la locul evenimentului.

Intervenția pompierilor militari hunedoreni s-a realizat cu 4 Autospeciale de Stingere cu Apă și Spumă (ASAS), o Autospecială pentru Transport Personal și Victime Multiple (ATPVM), o ambulanță SMURD și una S.A.J, un Punct de Comandă Mobil (PCM), o autospecială CBRN și 3 Autospeciale de Primă Intervenție și Comandă (APIC).

 

Sari la conținut