Doar respectând măsurile de prevenire a incendiilor, vă puteți protejaţi viaţa, bunurile materiale și mediul înconjurător!

Doar respectând măsurile de prevenire a incendiilor, vă puteți protejaţi viaţa, bunurile materiale și mediul înconjurător!

În ultimele 24 de ore, pompierii hunedoreni au fost solicitați pentru stingerea a 18 incendii de vegetație uscată declanșate în mai multe localități din județul nostru. Aproape toate subunitățile ISU Hunedoara s-au luptat cu flăcările care au cuprins mai mult de 120 de hectare.

Pentru că arderile generate de utilizarea focului deschis în spații deschise pot provoca distrugeri semnificative ale fondului forestier, pot afectarea culturile, având doar efecte negative asupra mediului, pompierii vă roagă să respectați prevederile generale referitoare la modul în care se execute arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale:

  • condiţii meteorologice fără vânt;
  • colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi încât arderea să poată fi controlată;
  • executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
  • curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
  • desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
  • asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
  • supravegherea permanentă a arderii;
  • stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
  • interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Important de reținut este și faptul că în zona de siguranţă a căii ferate, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se curăţă obligatoriu de către proprietarii de drept ai terenurilor, iar în zona de siguranţă a drumurilor naţionale şi judeţene vor interveni pentru curățare administratorii căilor de acces şi, după caz, proprietarii de drept ai terenurilor.

Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, se sancţionează contravenţional cu amenzi cuprinse între 1000-2500 de lei!

Ofiţer Informare şi Relaţii Publice

Sg. maj.

               Roxana Caterina MATEUȚ

Tel. 0758.232.412

E-mail: relatii@isuhd.ro

Sari la conținut