COD PORTOCALIU VÂNT, NINSORI ȘI VISCOL

COD PORTOCALIU VÂNT, NINSORI ȘI VISCOL

Județul Hunedoara, în special zona de munte, se află sub incidența unor avertizări meteorologice COD GALBEN și COD PORTOCALIU de intensificări ale vântului, ninsori și viscol, astfel:
COD GALBEN 🟡 Până în data de 24.12.2023, ora 03.00, viscol, ninsori și intensificări ale vântului care pot atinge 70 – 80 km/h, iar la munte 90 – 100 km/h.
De asemenea, în intervalul 24.12.2023, ora 03.00 – 25.12.2023, ora 10.00 se vor înregistra ninsori și intensificări ale vântului, îndeosebi la munte.
COD PORTOCALIU🟠 Până în data de 24.12.2023, ora 20.00, la altitudini de peste 1500 m. se vor semnala viscol puternic și vânt cu rafale care pot atinge viteze de 120 km/h.
În sudul județului Hunedoara, avertizarea meteo COD PORTOCALIU de viscol puternic este prelungită până în 25.12.2023, ora 10.00
ISU Hunedoara a înștiințat comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, dar şi instituțiile cu atribuţii în gestionarea fenomenelor meteorologice prognozate.
Pompierii hunedoreni sunt pregătiți să intervină în sprijinul comunităților, pentru orice situație de urgență generată de fenomenele meteo prognozate.
RECOMANDĂRI
⚠️Pentru evitarea unor blocaje din cauza condițiilor meteorologice, recomandăm conducătorilor auto care se deplasează în zone montane să se intereseze asupra condițiilor de drum, să aibă mașinile echipate corespunzător pentru zăpadă și să manifeste prudență maximă.
Dacă un viscol te surprinde în maşină, ia următoarele măsuri:
• Trage pe dreapta
• Pornește luminile de avarie şi agață o cârpă pe antena radio ori la geam
• Rămâi în autoturism până ce forţele de salvare vin în ajutor
• Nu ieşi dacă nu vezi în apropiere o clădire în care ai putea să te adăpostești. Atenţie, distanţele sunt distorsionate de zăpada viscolită. O clădire poate părea aproape, dar poate fi prea departe pentru a merge prin nămeţii mari de zăpadă
• Pornește motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru a menţine cald în interior. Când motorul funcţionează, deschide uşor o fereastră pentru ventilaţie. Acesta te va proteja împotriva inhalării monoxidului de carbon
• Curăţă periodic zăpada de pe ţeava de eşapament
În situații de urgență apelați numărul unic pentru apeluri de urgență 112.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență a pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
Sari la conținut