COD PORTOCALIU – instabilitate atmosferică accentuată  în județul Hunedoara!

COD PORTOCALIU – instabilitate atmosferică accentuată în județul Hunedoara!

Interval de valabilitate: 13 iulie, ora 15:00 – 14 iulie, ora 08:00

Fenomene vizate: intensificări ale vântului (rafale de 70…90 km/h și izolat de peste 100 km/h), vijelii puternice, grindină de medii dimensiuni, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore, cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat peste 50…60 l/mp).

Reamintim cetățenilor că în astfel de situații, este important să respecte următoarele măsuri pentru a nu își pune în pericol viața:

 În cazul în care este iminentă o furtună:

* Întrerupe orice activitate în aer liber.

* Intră în casă, într-o construcţie ori într-un autoturism. Deşi s-ar putea să fii rănit în cazul în care trăsnetul loveşte maşina, ești mult mai protejat în interiorul vehiculului decât în exterior.

* Închide bine ferestrele şi uşile.

* Evită folosirea apei și duşurile ori sălile de baie. Apa și conductele instalaţiilor pot cauza electrocutare (trăsnet, scurtcircuit).

* Utilizează telefoanele cu fir doar în situaţii de urgenţă. Telefoanele fără fir ori mobilele sunt sigure în utilizare.

* Deconectează de la priză aparatele şi alte echipamente electrice (tv, computere, aparatele de aer condiţionat etc.). Acestea pot fi defectate ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice.

În timpul unei furtuni:

* Dacă ești într-o zonă deschisă (câmp, plajă, o ambarcaţiune pe apă), așază-te ghemuit, pune mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi.

* Fă-te o ţintă cât mai mică posibil și redu cât poți de mult contactul cu pământul. Nu te întinde pe pământ!

* Evită: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în zonă deschisă, câmpuri, plaje sau o ambarcaţiune pe apă, orice obiecte metalice precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete, etc.

* Dacă te afli în pădure, căută adăpost într-o zonă cu copaci mai puţin înalţi.

* Dacă ești într-o zonă deschisă, mergi spre o zonă joasă, precum o vale.

* Dacă ești pe un lac, ajungi la mal de urgenţă şi adăpostește-te imediat.

* Evită drumurile inundate (mers, șofat)! Un curent de apă adânc de doar 15 cm te poate dezechilibra, iar unul adânc de peste 30 cm poate lua un autoturism.

 În cazul în care vă aflați în pericol, apelați în cel mai scurt timp, numărul unic pentru situații de urgență 112!

Informare şi Relaţii Publice

Sari la conținut