AVERTIZĂRI METEOROLOGICE ȘI HIDROLOGICE COD PORTOCALIU

AVERTIZĂRI METEOROLOGICE ȘI HIDROLOGICE COD PORTOCALIU

În intervalul 30 nov. ora 20.00 – 1 dec. ora 15, pentru județul Hunedoara a fost transmisă o avertizare meteorologică – COD PORTOCALIU. Fenomenul vizat: cantități însemnate de apă.
În intervalul menționat se vor acumula între 50 și 70 l/mp, izolat cantitățile de apă vor putea ajunge la 80 l/mp.
Totodată, pentru perioada 1 dec. ora 03.00 – 3 dec. ora 12.00 este emisă o avertizare hidrologică COD PORTOCALIU pentru bazinele hidrografice ale râurilor Crișul Alb, Mureș și Strei.
Se vor înregistra scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE.
În acest context, comanda ISU Hunedoara a dispus următoarele măsuri:
– prealarmarea Grupei Operative de la nivelul Centrului Operațional Județean;
– înștiințarea autorităților din localitățile vizate pentru punerea în aplicare a măsurilor prevăzute în astfel de situații de urgență;
– stabilirea, împreună cu Administrațiile Bazinale de Apă, cu activitate pe teritoriul județului Hunedoara, a acțiunilor de monitorizare, evaluare și intervenție.
– la nivelul subunităților de intervenție ale ISU Hunedoara se execută verificarea utilajelor și accesoriilor de intervenţie în situații de urgență generate de inundaţii și fenomene meorologice periculoase.
Reamintim cetățenilor că este important să respecte următoarele măsuri pentru a nu își pune în pericol viața:
– Curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apei de ploaie.
– Nu vă deplasați prin curenți de apă, puteți să vă pierdeți echilibrul.
– Nu vă deplasați cu autoturismul în zona inundată.
– În cazul în care sunteți surprinși de viitură, urcați-vă către părțile superioare ale locuinței sau pe acoperiș, până la sosirea echipelor de salvare.
– Dacă este necesară evacuarea, deplasați-vă imediat spre o zonă înaltă din apropiere.
– În situații de urgență apelați numărul unic pentru apeluri de urgență 112.
NU UITAȚI!
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență a pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
Sari la conținut