214 MISIUNI ALE POMPIERILOR HUNEDORENI  ÎN ACEST WEEKEND

214 MISIUNI ALE POMPIERILOR HUNEDORENI ÎN ACEST WEEKEND

Au fost trei zile solicitante pentru pompierii hunedoreni. Conform previziunilor meteorologice, temperaturile au depășit în unele locațități din județ 40 de grade, însă pompierii și paramedicii SMURD s-au aflat mereu la datorie, gata să lupte cu flăcările, în cele mai grele condiții, atât ziua, cât și noaptea, gata să acorde asistență medicală la fiecare solicitare venită din partea dumneavoastră.

E adevărat că mulți ne numesc ”eroi”, însă a fi erou nu este ușor!

Pe durata weekend-ului, pompierii din toate subunitățile ISU Hunedoara au intervenit la arderi necontrolate care au cuprins sute de hectare de vegetație uscată, mărăciniș și litieră.

Doar sâmbată, suprafața totală a terenurilor afectate de aceste arderi a depășit 110 hectare.

Duminică, pe raza localității Bălan, într-o zonă greu accesibilă, au fost afectate de incendii 8 hectare de vegetație uscată și litieră, pentru a căror localizare și lichidare s-au mobilizat pompierii din cadrul Detașamentului Hunedoara, ai Gărzii de Interventie Baru și ai Punctului de Lucru Totești, cărora li s-au alăturat 12 membri ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Râu de Mori, precum și reprezentanți ai Ocolului Silvic Retezat. Pentru a stinge toate focarele, salvatorii s-au luptat cu flăcările timp de patru ore.

Tot duminică, pentru localizarea și lichidarea incendiului declanșat pe raza localității Folt, au acționat pompierii Gărzii de Interventie Geoagiu și voluntari din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din Rapoltu Mare, care au fost spijiniți pe toată durata misiunii de localnicii aflați la fața locului.

În urma incendiului au ars vegetație uscată și mărăcini, pe o suprafață de aproximativ 2 hectare, pompierii reușind să limiteze la timp focul care amenința o cultură de grâu, din imediata vecinătate și mai multe căpițe de fân.

Din fericire, în timpul acestor evenimente nu s-au înregistrat victime, însă în localitatea Leauț, din comuna Tomești, în condiții de vânt și temperaturi ridicate, incendiul de vegetație uscată a cuprins peste 30 de hectare de teren și s-a extins la o casă nelocuită și la anexa acesteia. Strădania pompierilor brădeni a făcut ca pericolul iminent de propagare a focului la biserica ”Sfinții Arhangheli” și la nouă locuințe din imprejurimi să fie înlăturat.

Pe lângă cele 21 de arderi necontrolate care au avut drept cauză probabilă – utilizarea focului deschis în spații deschise, salvatorii Detașamentului Deva și ai Gărzii de Intervenție Brad au intervenit sâmbătă, 23 iulie a.c., pentru stingerea unui incendiu de mare amploare, izbucnit la banda transportoare a unei fabrici de ciment din județ. După patru ore de muncă asiduă, în care au fost mobilizate patru autospeciale și 21 de pompieri, toate focarele au fost lichidate, fără ca locuințele din apropiere să fie afectate.

Totodată, paramedicii SMURD au răspuns prompt în 145 de cazuri, acordând primul ajutor persoanelor cu probleme de sănătate.

În perioada menționată, inspectorii din cadrul Serviciului Prevenire – ISU Hunedoara au efectuat 18 misiuni de informare preventivă, atât în localități cât și în zone de agrement. Astfel, cetățenii au aflat direct de la specialiști toate regulile care trebuie respectate pentru prevenirea și stingerea incendiilor de vegetație uscată.

În plus, alte 29 situații de urgență au fost gestionate prompt și eficient de către pompieri, pe parcursul celor trei zile de weekend.

Pentru siguranța dumneavoastră și în semn de prețuire pentru munca salvatorilor care vă sunt alături zi de zi, chiar și în cele mai vitrege condiții, fiți responsabili!

Respectați măsurile ce se impun în privința incendierii terenurilor, în perioadele de secetă prelungită și caniculă!

ORPRIȚI INCENDIEREA CÂMPURILOR!

PROTEJAȚI-VĂ VIAȚA, BUNURILE ȘI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR!

 ATENȚIE!

Conform Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

 NU UITAȚI!

Acordați atenție pregătirii în situații de urgență. Informați-vă asupra măsurilor și regulilor de comportare specifice tipurilor de risc, prin accesarea platformei naționale de pregătire: https://fiipregatit.ro

Informare şi Relaţii Publice

Sg. maj.  Roxana Caterina MATEUȚ

Sari la conținut