Val de incendii de vegetație uscată în județul Hunedoara

Val de incendii de vegetație uscată în județul Hunedoara

Echipaje de pompieri din toate structurile de intervenție ale ISU Hunedoara au fost implicate, în ultimele zile, în misiuni de stingere a 19 incendii de vegetație uscată, ce s-au propagat pe aproximativ 100 de hectare de teren.

Localitățile afectate de aceste arderi sunt Hășdat, Ohaba de Sub Piatră, Cozia, Păclișa, Sălașu de Sus, Strei, Ciopeia, Ribița, Hunedoara, Geoagiu, Deva, Simeria, Valea Seacă, Silvașu de Sus și Răcăștie.

Intervenția de stingere a fost îngreunată de terenul accidentat, vântul intens cu direcție schimbătoare, pe alocuri, și de lipsa surselor de apă pentru stingerea cu ajutorul autospecialelor.

Vârful acestui fenomen a fost înregistrat duminică, când pompierii au acționat pentru limitarea arderii la 9 incendii de vegetație uscată.

Suprafețele cele mai întinse afectate de arderile de vegetație uscată au fost măsurate în localitatea Hășdat, în apropierea drumului județean 687, unde au ars 40 de hectare și în localitatea Ohaba de Sub Piatră unde au fost afectate 25 de hectare de teren.

Din fericire, în urma acestor arderi nu s-au înregistrat persoane intoxicate cu fum sau pagube materiale consistente constând în afectarea unor locuințe sau anexe.

După finalizarea intervențiilor pompierii au concluzionat că cel mai probabil arderile au fost generate de utilizarea focului deschis în spații deschise în vederea igienizării terenurilor.

Pe această cale reamintim hunedorenilor:

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

  • condiţii meteorologice fără vânt;
  • colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi încât arderea să poată fi controlată;
  • executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
  • curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
  • desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
  • asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
  • supravegherea permanentă a arderii;
  • stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
  • interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

La executarea arderii vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriei cetăţeneşti, condiţia de la lit. d) nu este obligatorie.

Emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU) sau persoana desemnată în acest sens.

Distrugerea prin ardere a deşeurilor, resturilor menajere şi vegetaţiei uscate se efectuează cu respectarea prevederilor art.52, alin.3, lit.b şi art.94, alin1, lit.n din Legea nr.265/2006 pentru aprobarea O.U.G. nr.195/2005 privind protecţia mediului, care se referă la obligativitatea obţinerii acceptului Agenţiei de Protecţia Mediului şi informarea în prealabil a SVSU în cazul arderii miriştilor, stufului sau vegetaţiei ierboase, respectiv interzicerea folosirii focului deschis pe teritoriul ariilor naturale protejate.

Nerespectarea acestor prevederi legale, atrage sancţiuni contravenţionale, cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei, asupra persoanelor găsite vinovate.

Ofiţer Informare şi Relaţii Publice

Lt.col.

              Anemona DODA

Tel. 0758.232.412

E-mail: relatii@isuhd.ro

Sari la conținut