SITUAȚIA DEGAJĂRILOR DE SO2 ÎN ATMOSFERĂ – MUNICIPIUL VULCAN

SITUAȚIA DEGAJĂRILOR DE SO2 ÎN ATMOSFERĂ – MUNICIPIUL VULCAN

Printr-un apel la 112 Dispeceratul Integrat a fost anunțat, în jurul orei 13.00, că în municipiul Vulcan se simte un miros puternic de gaz, probabil sulf.

Din primele verificări reiese că sursa ar putea fi instalația de desulfurare a Termocentralei Paroșeni. Potrivit directorului general al Complexului Energetic „Valea Jiului”, Eusebiu Durbacă, cantitatea de sulf evacuată în atmosferă, în urma procesului tehnologic, este în limitele normale.

Prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, a convocat de urgență Grupul de Suport Tehnic din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, format din reprezentanți de la ISU Hunedoara, CEVJ, DSP, Delgaz Grid, Enel, SAJ, APM, Garda de Mediu, ITM, dar și din cadrul poliției și jandarmeriei hunedorene. Vor efectuate verificări privind proveniența mirosului și vor fi luate măsurile care se impun în astfel de cazuri.

Pentru elevii de la 3 școli din oraș, aproximativ 1300, profesorii au decis să întrerupă activitatea didactică iar elevii să se deplaseze spre casă.

ACTUALIZARE INFORMAȚII – ORA 18.00

Degajările de Dioxid de Sulf (SO2), care au determinat, la orele amiezii, în municipiul Vulcan, prezența în aer a unui miros specific, s-au încadrat în limitele normale, însă persistența și intensitatea mirosului puternic a fost cauzată de condițiile meteo, mai precis de presiunea atmosferică.

Precizăm, totodată, că nu au fost înregistrate  persoane care să fi solicitat ajutor medical, în urma degajărilor în atmosferă a acestui tip de gaz.

Membrii Grupului de Suport Tehnic din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara, prezenți la Paroșeni și Vulcan, în urma analizelor și verificărilor efectuate au constatat că, în urma procesului tehnologic pentru producerea de energie electrică, instalația de desulfurare a funcționat la parametrii normali, cantitatea de SO2 degajată în atmosferă încadrându-se în limitele proiectați astfel încât să nu pună în pericol mediul sau sănătatea populației.

Potrivit conducerii Complexului Energetic „Valea Jiului”, din care face parte Termocentrala Paroșeni, au anunțat că nu s-a produs nicio defecțiune tehnică a instalației de desulfurare.

Totodată, au fost efectuate măsurători specifice cu o autospecială de tip „CBRN” destinată intervenției în cazul accidentelor nucleare, biologice, chimice și radiologice. La ora efectuării acestor măsurători nu a fost înregistrată prezența substanelor toxice în aer.

În continuare, calitatea aerului va fi monitorizată de Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara.

Sari la conținut