Misiunile pompierilor hunedoreni  în perioada 24-26 iunie 2022

Misiunile pompierilor hunedoreni în perioada 24-26 iunie 2022

Weekend-ul care tocmai s-a încheiat a fost unul solicitant pentru pompierii hunedoreni, aceștia intervenind la 161 situații de urgență.

Cele mai multe misiuni – 124 – au constat în acordarea ajutorului medical de urgență persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, de către paramedicii SMURD.

În cele trei zile, salvatorii hunedoreni, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au gestionat prompt și următoarele evenimente:

  • 1 incendiu declanșat într-un apartament din Deva;
  • 2 incendii la un garaj din localitatea Teliucu Inferior, respectiv la o anexă din municipiul Petroșani, ambele evenimente având drept cauză probabilă – scurtcircuitul electric;
  • 1 incendiu la un autoturism care se deplasa pe autostrada A1;
  • 6 incendii de vegetație și resturi menajere;
  • 1 accident rutier produs pe raza localității Cârnești;
  • 2 misiuni de salvare a persoanelor căzute cu ATV-urile în două râpe din localitățile Toplița și Petroșani;
  • 10 misiuni de verificare la secțiile ATI ale unităților spitalicești din județ;
  • 5 de misiuni în sprijinul echipajelor de ambulanță;
  • 5 activități de recunoaștere la școli, grădinițe și alți operatori socio-economici;
  • 1 activitate de informare preventivă într-o tabără de copii;
  • 1 deblocare de ușă de acces în locuință;
  • 1 intervenții de asigurare a măsurilor PSI;
  • 1 misiune pirotehnică;

Cele mai complexe misiuni au avut loc sâmbătă, 25 iunie.

Astfel, în doar o jumătate de oră, pompierii militari au fost solicitați să intervină pentru salvarea a două persoane care au căzut cu ATV-urile în două râpe, în municipiul Petroșani, respectiv în localitatea Toplița.

Pompierii din cadrul Detașamentului Petroșani, pentru a ajunge în zona indicată, au fost nevoiți să parcurgă pe jos aproape 2 kilometri, transportul echipamentelor și accesoriilor necesare salvării presupunând un efort susținut.

La locul evenimentului, ATV-ul era răsturnat peste bărbatul în vârstă de 70 de ani.

Folosind tehnicile de salvare specifice în astfel de situații, pompierii au extras în siguranță victima, care alunecase în prăpastie mai bine 15 metri, aceasta fiind mai apoi transportată la Spitalul din Petroșani, de către echipajul SMURD.

După aproximativ 30 de minute, alarma a sunat și la Detașamentul Hunedoara, un accident similar petrecându-se în Toplița.

De acesta dată, victima, o femeie în vârstă de 22 de ani, a alunecat în prăpastie cu ATV-ul, aproximativ 100 de metri.

După ce a fost localizată de către salvatori, femeia a fost ridicată, folosindu-se targa lopată și salteaua vacuum, până la echipajul de prim-ajutor, unde a fost evaluată medical.

Ulterior, aceasta a fost transportată la Spitalul din Hunedoara, cu ambulanța SMURD.

Tot sâmbătă, în jurul orei 17.15, un accident rutier ce a avut loc în localitatea Cârnești, a alertat pompierii hunedoreni.

Avînd în vedere numărul mare al persoanelor aflate în autoturismele implicate în accident (3 adulți și cinci copii), pentru optimizarea acțiunii de răspuns, a fost activat Planul Roșu de Intervenție, la nivelul județului Hunedoara.

La locul evenimentului au fost mobilizate două autospeciale de stingere dotate cu modul de descarcerare, o autospecială de stingere, o autospecială de primă intervenție și comandă și două echipaje SMURD încadrate de 19 pompieri.

De asemenea, cinci echipaje ale Serviciului de Ambulanța Județean au intervenit alături de pompierii militari.

La sosirea forțelor de intervenție, două victime erau încarcerate, fiind extrase din mașină de către echipajele de descarcerare.

În urma accidentului, șapte victime au fost asistate medical la fața locului, fiind apoi transportate la Spitalul din Hunedoara, printre care și un minor, aflat în stare de inconștiență.

În jurul orei 19.45, pompierii Gărzii de Intervenție Dobra au intervenit, pe autostrada A1, km 395, sens Deva-Sibiu, pentru stingerea unui incendiu care se manifesta la un autoturism.

La sosirea echipajului de intervenție, mașina era afectată în proporție de 80%, însă în scurt timp, pompierii au lichidat incendiul, fără a fi puși în pericol alți participanți la trafic.

Cele trei persoane care se aflau în autoturism în momentul declanșarii incendiului s-au autoevacuat și nu au necesitat îngrijiri medicale.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, salvatorii deveni s-au mobilizat cu două autospeciale de stingere, autoscara mecanică și un echipaj SMURD pentru stingerea unui incendiu dintr-un apartament situat la etajul 1, al unui bloc din Deva.

În sprijin a intervenit și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean.

Ajunși la locul evenimentului, pompierii au constatat faptul că ardea mobilierul și aparatura electrocasnică dintr-o cameră. Incendiul a fost lichidat prompt, însă fumul dens, degajat, a inundat întreaga casă a scarii, până la etajul 4.

Două persoane intoxicate au fost asistate medical la fața locului și transportate apoi la Spitalul Județean de Urgență din Deva.

Ceilalți locatarii au fost sfătuiți să rămână în apartamente, în timp ce pompierii au acționat pentru ventilarea spațiului.

Ulterior, paramedicii SMURD au efectuat verificări, asigurându-se că nu există alte persoane care să necesite îngrijiri medicale.

Cauza probabilă a declanșarii incendiului a fost o lumânare lăsată aprinsă, nesupravegheată.

Întrucât multe dintre incendii sunt declanșate ca urmare a unui scurtcircuit electric, pompierii hunedoreni vă remintesc:

  • ·               Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;
  • ·               Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;
  • ·               Indiferent dacă este vorba despre reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent.

Pompierii militari hunedoreni rămân mobilizați în continuare, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate in dificultate.

Acordați atenție pregătirii în situații de urgență. Informați-vă asupra măsurilor și regulilor de comportare specifice tipurilor de risc, prin accesarea platformei naționale de pregătire: https://fiipregatit.ro

Informare şi Relaţii Publice

Sari la conținut