Intervenții, misiuni și activități preventive

Intervenții, misiuni și activități preventive

În perioada 05.08.2022 – 07.08.2022, pompierii ISU Hunedoara au intervenit pentru gestionarea a 190 situații de urgență, după cum urmează:

  • 8 intervenții pentru stingerea incendiilor;
  • 136 intervenții SMURD;
  • 46 alte tipuri de solicitări (descarcerare persoane, salvare animale, misiuni de verificare la secțiile A.T.I. ale unităților spitalicești din județ etc).

Tot în această perioadă, specialiștii Inspecției de prevenire au desfășurat 19 misiuni de instruire și informare în vederea prevenirii incendiilor de vegetație uscată.

Dintre cele mai relevante misiuni amintim:

*Un incident rutier, la care au intervenit echipajele operative din cadrul Secției de Pompieri Brad a avut loc sâmbătă, 6 august a.c., pe raza localității Luncoiu de Jos. În urma impactului produs între două autoturisme au rezultat cinci victime, dintre care una a rămas încarcerată. Colegii noștri ajunși la locul solicitării au extras victima din autoturism, i-au acordat îngrijiri medicale la fața locului, după care au transportat-o la spital.

Totodată, alte două pasagere au necesitat asistență medicală de urgență, fiind transportate ulterior de către paramedici la o unitate medicală, pentru investigații suplimentare.

*O intervenție critică pentru salvatori a avut loc vineri, 05 august a.c., în localitatea Călan, unde colegii noștri au intervenit pentru gestionarea urmărilor unei deflagrații ce a avut loc într-o locuință, ca urmare a acumulărilor de gaze. Astfel, salvatorii au extras din casa afectată în totalitate de explozie, un bărbat de aproximativ 60 de ani, inconștient, căruia i-au acordat asistență medicală la fața locului. După ce a fost stabilizat de către echipajul de prim ajutor, acesta a fost transportat la spital, pentru investigații medicale de specialitate.

Pentru a evita astfel de evenimente, care vă pot pune în pericol viața și bunurile, pompierii hunedoreni vă recomandă ca în cazul în care utilizați butelii cu gaze lichefiate, să țineți cont de faptul că următoarele acțiuni sunt interzise:

  • Utilizarea furtunurilor de racord în stare defectă, cu porozităţi, îndoituri bruşte, fisurate sau lărgite la capete, fără regulatoare de presiune, fără coliere de strângere, ori fără garnituri de etanşare sau cu garnituri deteriorate;
  • Amplasarea buteliilor în apropierea surselor de căldură, de radiaţii termice intense, ori sub acțiunea directă a razelor solare. Butelia nu se va depozita sau utiliza când temperatura depășește 40oC;
  • Utilizarea buteliilor cu gaze lichefiate în subsolul clădirilor. Deoarece gazul petrolier lichefiat (G.P.L.) este aproximativ de două ori mai greu ca aerul, buteliile pot fi utilizate numai în încăperi situate la parter sau etaje.
  • Transportarea, manipularea sau folosirea buteliilor în altă poziţie decât cea verticală, răsturnarea, lovirea lor etc.;
  • Folosirea în stare defectă a buteliilor şi instalaţiilor aferente (furtun, reductor de presiune);
  • Trecerea furtunului prin spatele cuptorului mașinii de gătit;
  • Transvazarea gazului din butelie în orice alte recipiente sau folosirea de butelii improvizate;
  • Suprapunerea garniturii noi peste cea veche;
  • Încălzirea buteliilor cu apă caldă, cu abur sau cu flacără, pentru mărirea presiunii gazului din butelii, întrucât aceasta ar putea provoca explozia buteliilor;
  • Spălarea buteliilor în lichide corozive (sodă, leșie etc.);
  • Efectuarea verificării etanșeității buteliei, garniturilor, regulatorilor de presiune sau a furtunului cu flacără. Verificarea se va face numai cu emulsie de apă cu săpun.

În continuare, pompierii salvatori rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro

Informare şi Relaţii Publice

Sg. maj.  Roxana Caterina MATEUȚ

Sari la conținut