INTERVENȚIE DE LUNGĂ DURATĂ A POMPIERILOR DEVENI

INTERVENȚIE DE LUNGĂ DURATĂ A POMPIERILOR DEVENI

O ardere necontrolată de mare amploare s-a manifestat astăzi, 19 august a.c. pe raza localității Chimindia, într-o zonă greu accesibilă, cu mărăciniș.

Pentru localizarea și lichidarea incendiului care a cuprins aproximativ 25 de hectare de teren cu vegetație uscată și lizieră s-au mobilizat pompierii militari din cadrul Detașamentului Deva, cu o autospecială de stingere cu apă, o autospecială de transport apă și o autospecială de primă intervenție și comandă.

După mai bine de patru ore de eforturi susținute, pompierii deveni, sprijiniți de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Hărău, au stins incendiul. Pentru a monitoriza zona și a preîntâmpina activarea unor focare ascunse, un echipaj operativ va rămâne în supraveghere la fața locului, până a doua zi, dimineața.

Cauza probabilă a declanșării incendiului a fost și de această dată utilizarea focului deschis în spații deschise.

De aceea, vă atragem din nou atenția asupra faptului că nerespectarea măsurilor specifice în cazul arderilor de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale are consecinţe grave asupra comunităţii și a mediului înconjurător.

ATENȚIE!

Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută doar după obţinerea permisului de lucru cu focul, conform prevederilor Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 163/2007 și cu respectarea strictă a următoarelor reguli generale:

  • condiţii meteorologice fără vânt;
  • colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi încât arderea să poată fi controlată;
  • executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
  • curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
  • desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
  • asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
  • supravegherea permanentă a arderii;
  • stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
  • interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Informare şi Relaţii Publice

Sg. maj. Roxana Caterina MATEUȚ

Sari la conținut