Exercițiu  LIVEX la operatorul economic S.C. Heidelberg Cement Group S.A

Exercițiu LIVEX la operatorul economic S.C. Heidelberg Cement Group S.A

Un exercițiu cu forțe și mijloace în teren, de tip Livex, având ca temă – gestionarea situațiilor de urgență generate de avarii, incendii, explozii la operatori economici (sursă de risc chimic) s-a desfășurat în colaborare cu Serviciul Pentru Situații de Urgență din cadrul S.C. Heidelberg Cement Group S.A..

În cadrul acestui exercițiu s-a abordat scenariul conform căruia, în urma unei defecțiuni/avarii în zona morilor de tocat materie primă din cadrul fabricii, a avut loc o deflagrație, urmată de incendiu la o bandă transportoare, iar un angajat a fost de negăsit în urma evenimentului.

După primirea apelului la numărul unic de urgență 112, Detașamentul Deva a dislocat la locul solicitării, o autospecială complexă de stingere cu apă și spumă cu capacitatea de 4000 de l, o autoscară mecanică și o ambulanță SMURD tip B2.

La sosirea echipajelor profesioniste la fața locului, acționa pentru limitarea propagării incendiului, o echipă din cadrul serviciului privat de pompieri al fabricii.

La preluarea acțiunii de către pompierii militari, s-a acționat în prima fază pentru căutarea și salvarea persoanei surprinse de eveniment. Întrucât victima a fost găsită la o înălțime de aproximativ 30 de metri, pe o scară metalică, exterioară, situată în vecinătatea morii afectate, pentru salvarea acesteia, s-a folosit targa cu care este prevăzută nacela autospecialei de intervenție și salvare de la înălțime.

După evacuarea persoanei care se afla în stare de inconștiență, s-a actionat pentru stingerea ultimelor focare existente la nivelul construcției, prin folosirea tunului de apă al autoscării mecanice.

Scopul acestui exercițiu a fost acela de perfecționare a deprinderilor forțelor participante (militari și civili) privind lucrul în condiții de stres și presiune, la înălțime și în medii periculoase generate atât de producerea unui incendiu, cât și de natura materialelor combustibile prezente în incinta acestui operator economic industrial.

Simulând evenimente similare celor care se pot întâmpla în realitate, ne consolidăm relațiile de cooperare cu serviciile private pentru situații de urgență, având încrederea că împreună vom putea gestiona optim orice moment critic.

              Informare şi Relaţii Publice

Sari la conținut