EXERCIȚIU CU FORȚE ȘI MIJLOACE ÎN TEREN

EXERCIȚIU CU FORȚE ȘI MIJLOACE ÎN TEREN

Pentru a face față provocărilor și situațiilor de urgență care pot apărea oriunde și oricând, continuăm exercițiile în teren, după cele mai periculoase scenarii…

Scopul exercițiului desfășurat de pompierii Secției Brad a fost ridicarea capacității de intervenție a subunității pentru gestionarea cu maximă eficiență a situațiilor de urgență și a efectelor negative ale acestora.

Conform scenariului, în urma alimentării cu carburant și a începerii deplasării cu autoturismul fără a decupla pompa de la rezervor, s-a produs un incendiu în zona pompelor ca urmare a scurgerii unor produse ușor inflamabile, cu pericol de propagare la skidul GPL auto (recipient de stocare montat suprateran), la cabina tehnică a stației, precum și la depozitul de produse petroliere (benzină și motorină).

Astfel, prima intervenție a fost asigurată de personalul de la locul de muncă cu ajutorul stingătoarelor portative din dotarea obiectivului, concomitent cu anunțarea evenimentului prin SNUAU 112.

La locul solicitării (exercițiului) s-au deplasat 3 autospeciale cu apă și spumă, dintre care una dotată cu modul de descarcerare și echipament de acordare prim ajutor, o autospecială de primă intervenție și comandă și un echipaj SMURD.

Pe timpul deplasării la intervenție s-au transmis dispozițiile preliminare privind modul de amplasare a autospecialelor cu respectarea distanțelor de siguranță în astfel de situații și modul de echipare a personalului în zona de risc, zona de intervenție și zona de sprijin, în vederea asigurării unei protecții graduale a personalului de intervenție, a victimelor și a publicului .

  • După sosirea la locul intervenției s-a executat recunoașterea de către comandantul intervenției și echipa desemnată de către acesta, iar pe baza datelor și informațiilor obținute, în urma aplicării procesului de raționament tactic s-a luat decizia de organizare a intervenției pe sectoare funcționale, cu misiunile specifice de salvare a persoanelor, localizare și lichidare a incendiului și prevenire a riscurilor de producere a unei explozii.
  • A fost adoptată tactica de intervenție mixtă, comunicațiile la locul intervenției fiind asigurate prin intermediul stațiilor de emisie-recepție ATEX.

–   Operațiunile executate de către salvatori au fost următoarele:

  •  evacuarea și salvarea persoanelor suprinse de evoluția evenimentului (o victimă în zona pompelor care a încercat să stingă incendiul a suferit arsuri pe membrele superioare și intoxicație ușoară cu fum și o victimă în cabina stației, inconștientă, intoxicată cu fum).
  •  realizarea dispozitivului de intervenție pentru localizarea și lichidarea incendiului prin utilizarea simultană a jeturilor de spumă, respectiv a apei sub formă de jet pulverizat;
  •  amplasarea binomului de intervenție astfel încât să se asigure utilizarea cu maximă eficiență a substanțelor stingătoare pe direcțiile unde sunt persoane în pericol, apoi pe direcția de propagare a incendiului;
  •  transmiterea rapoartelor operative către dispecerat privind evoluția situației de urgență;
  •  retragerea forțelor de intervenție din zona de risc și continuarea acțiunii asupra incendiului din zona de siguranță cu ajutorul tunului din dotarea autospecialei;
  • asigurarea continuității alimentării cu apă a autospecialelor de intervenție prin utilizarea surselor artificiale de alimentare din zona amplasamentului.

Determinarea învinge orice obstacol!

 

Informare şi Relaţii Publice

Sari la conținut