BILANȚUL MISIUNILOR ISU HUNEDOARA ÎN PERIOADA 29-31 IULIE 2022

BILANȚUL MISIUNILOR ISU HUNEDOARA ÎN PERIOADA 29-31 IULIE 2022

La nivel județului, în ultimele 72 de ore, salvatorii au gestionat peste 200 situații de urgență, majoritatea dintre acestea fiind pentru acordarea primului ajutor persoanelor aflate în dificultate.

În afara acestor situații, pompierii salvatori au intervenit pentru stingerea a 9 incendii, dintre care 4 intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate (vegetație ierboasă).

În acest sens, pompierii hunedoreni continuă campania de informare și instruire a populației în vederea prevenirii incendiilor de vegetație uscată, 13 misiuni de acest gen fiind desfășurate în weekend.

Tot în această perioadă, pompierii și paramedicii SMURD au fost solicitati să intervină la 6 evenimente rutiere, acordând primul ajutor calificat victimelor și asigurând măsurile specifice pentru preîntâmpinarea izbucnirii unor incendii.

În urma fenomenelor meteorologice avertizate, în cursul zilelor de sâmbătă și duminică, la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Iancu de Hunedoara al județului Hunedoara, au fost înregistrate 6 solicitări, la care s-a intervenit punctual. Astfel, pompierii au acționat pentru:

– segmentarea și degajarea unui copac căzut peste un stâlp de electricitate, în localiatea Jeledinți, comuna Mărtinești.

– degajarea unor crengi căzute pe carosabil – DN 66, localitate Bănița.

– segmentarea și degajarea unui copac căzut peste gardul unei proprietăți private și peste acoperișul unui depozit din incinta proprietății, de pe strada Maleia din municipiul Petroșani.

– înlăturarea tablei desprinse de pe acoperișul unui bloc din municipiul Hunedoara, str. Trandafirilor.

– segmentarea și degajarea unui copac căzut peste firele de curent și pe carosabil, în zona Peștera Bolii.

– segmentarea și degajarea unui copac căzut pe carosabil, în localitatea Șoimuș.

 Totodată, în zilele de 30 și 31 iulie, cu ocazia desfășurării competiției ”Cupa Drumului Aurului”, salvatorii brădeni au fost alături de participanți și de spectatori, asigurând măsurile specifice pentru prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență.

 Una dintre cele mai dificile misiuni a avut loc sâmbătă, când pompierii deveni au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit într-o casă din localitatea Cristur. Echipajele de intervenție sosite la locul solicitării au constatat că incendiul se manifesta cu mare degajare de fum, la demisolul locuinței, pe o suprafață de aproximativ 40 de metri pătrați.

În timpul acțiunii de stingere, salvatorii au extras o victimă din zona incendiată și au acordat măsuri de prim ajutor pentru o altă victimă care s-a autoevacuat înainte de sosirea forțelor de intervenție, ulterior cele două persoane fiind transportate la spital. De asemenea, o altă persoană care a asistat la eveniment, a suferit un atac de panică și a primit îngrijiri medicale la fața locului.

Cauza probabilă a izbucnirii incendiului a fost o lumânare aprinsă, lăsată nesupravegheată.

Pentru a preîntâmpina declanșarea unor incendii în locuințe, pompierii hunedoreni vă atrag atenția asupra faptului că improvizațiile, exploatarea necorespunzătoare a buteliilor, suprasolicitarea instalațiilor electrice au cele mai multe ori, urmări grave. De aceea, trebuie să respectați următoarele măsuri:

  • Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;
  • Nu aşezaţi sau păstraţi butelii de gaze în apropierea oricăror surse de căldură;
  • Nu folosiţi butelii de gaze lichefiate fără regulatori de presiune, cu garnituri deteriorate ori cu furtunuri de cauciuc fisurate sau lărgite la capete;
  • Nu folosiţi flacără pentru verificarea etanşeităţii buteliei, garniturilor, regulatorilor de presiune sau a furtunului/conductei de gaz; verificarea se face numai cu emulsie de apă cu săpun;
  • Nu încălziţi cu flacără buteliile şi nu le folosiţi culcate, răsturnate sau înclinate;
  • Nu transvazaţi gazul din butelie în orice alte recipiente şi nu folosiţi butelii improvizate;
  • Nu lăsaţi mâncarea pe foc nesupravegheată;
  • Nu folosiţi sobe şi alte mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului utilizându-se lichide inflamabile;
  • Nu depozitați materiale combustibile în incinta centralei termice de la subsolul locuinței;
  • Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, reparaţi-le, izolaţi-le termic şi curăţaţi-le periodic;
  • Nu utilizaţi aeroterme, radiatoare, calorifere electrice construite artizanal sau defecte;
  • Nu lăsați copiii nesupravegheați în locuință;
  • Nu lăsați lumânările aprinse nesupravegheate;

Pompierii militari hunedoreni rămân mobilizați în continuare, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Acordați atenție pregătirii în situații de urgență. Informați-vă asupra măsurilor și regulilor de comportare specifice tipurilor de risc, prin accesarea platformei naționale de pregătire: https://fiipregatit.ro

 

Informare şi Relaţii Publice

Sg. maj. Roxana Caterina MATEUȚ

Sari la conținut