Activități dedicate „Săptămânii Protecției Civile”

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Iancu de Hunedoara” al judeţului Hunedoara organizează o serie de activităţi informativ-educative dedicate sărbătoririi „Săptămânii Protecţiei Civile”, desfășurate sub sloganul “ÎMPREUNĂ MAI PREGĂTIȚI”.

Acțiunile cu publicul ale salvatorilor hunedoreni vor avea loc în perioada  25 februarie – 4 martie a.c.

„Ziua Protecţiei Civile” sau „Ziua Apărării Civile” este sărbătorită în fiecare an la 28 februarie. În această zi, în urmă cu 90 de ani, în anul 1933, a luat fiinţă protecţia civilă în România, prin Decretul Regal nr. 468. Acesta aproba “Regulamentul de funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene”, având ca scop “limitarea efectelor bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resurselor teritoriului, fie asigurându-le protecţia directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor”.

Conceptul de protecţie civilă se referă la ansamblul sistemelor, structurilor şi resurselor gestionate de guverne şi care sunt orientate spre protejarea populaţiei non-combatante, în principal în caz de dezastre naturale şi tehnologice.

SINTEZA CALENDARULUI ACTIVITĂȚILOR DESFĂȘURATE ÎN SĂPTĂMÂNA ,,PROTECȚIEI CIVILE”

 Sâmbătă și duminică, 25 și 26 februarie, vor avea loc în stațiunile montane Straja, Parâng și Râușor acțiuni de informare a turiștilor privind modul de acțiune în cazul unor dezastre naturale, toate acestea cu sprijinul „SALVAMONT” Hunedoara.

Luni, 27 februarie, va fi reluată Campania națională de informare preventivă „Nu tremor la cutremur”. Astfel, serviciile voluntare pentru situații de urgență vor fi angrenate pentru distribuirea materialelor informative, la Petrila (27 februarie), Simeria (28 februarie), Hațeg (1 martie) și Vața de Jos (2 martie), dar și în alte localități ale județului.

În fiecare zi, de luni până vineri, în unități școlare din județul Hunedoara vor avea loc prezentări teoretice și practice de instruire privind tehnicile de acordare a primului ajutor, precum și modul de comportare specific tipurilor de risc generatoare de situații de urgență.

Duminică, 26 februarie, pompierii vor organiza „Ziua educației preventive în lăcașurile de cult”, la mai multe biserici, de diferite confesiuni.

Marți, 28 februarie, între orele 09.00 și 15.00, la toate sediile subunităților de intervenție va fi organizată „Ziua porților deschise” pentru toți cei care doresc să afle informații despre activitatea salvatorilor și despre tehnica folosită.

Miercuri, 1 martie, va fi o zi în care acțiunile se vor desfășura sub genericul „Miercurea sirenelor”. Practic, sirenele de alarmare din 64 de localități hunedorene vor fi activate pentru câteva secunde.

În fiecare zi, de luni până vineri, o parte din acțiunile programate vor fi materializate prin amenajarea unor puncta de informare preventivă, cu tematică de protecție civilă, în zonele cu public numeros: Deva – Centrul Comercial Deva Mall și platoul din fața centrului Cultural „Drăgan Muntean”, Hunedoara – Casa de cultură și Orăștie – Zona pietonală.

Personalul I.S.U. Hunedoara vă invită să le fiți alături la acțiunile organizate în cadrul „Săptămânii Protecției Civile”!

„ÎMPREUNĂ SUNTEM MAI PREGĂTIȚI”

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

 

Sari la conținut