ACCIDENT RUTIER ÎN LOCALITATEA SIMERIA

ACCIDENT RUTIER ÎN LOCALITATEA SIMERIA

În această noapte, pe DN 7, în localitatea Simeria, a avut loc un accident rutier în care au fost implicate 3 autoturisme. La  momentul evenimentului, două autoturisme se aflau în trafic și un autoturism era parcat regulamentar. Ca urmare a coliziunii, o victimă a rămas încarcerată și a fost necesară intervenția pompierilor din cadrul Detașamentului de Pompieri Deva pentru ca victima să fie eliberată și mai apoi transportată la spital de către un echipajul SMURD sosit la fața locului.

              INFORMARE PREVENTIVĂ:

Dacă sunteți martorii unui accident rutier vă recomandăm să respectați următorii pași, astfel încât victimele situațiilor de urgență să beneficieze de o intervenție rapidă și eficientă:

1) anunțarea de îndată a evenimentului pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, precizând locația cât mai exactă, numărul de victime, pe cât posibil starea lor medicală, dacă sunt încarcerate/blocate, dacă sunt scurgeri de carburant și dacă a izbucnit un incendiu sau iese fum de la compartimentul motor. Acest lucru se realizează concomitent cu efectuarea unei recunoașteri minimale pe lângă autoturismul avariat/implicat în accident;

2) asigurarea zonei, prin poziționarea mașinilor oprite în trafic la o distanță de siguranță care să protejeze locul accidentului și montarea triunghiurilor de semnalizare;

 3) în cazul în care cetățenii nu cunosc măsurile de acordare a primului ajutor și nu au deprinderile necesare pentru efectuarea acestora, se recomandă ca ei să se rezume la a încerca să calmeze victimele, să comunice cu ele, să le precizeze că au alertat echipajele de intervenție și să le recomande să nu efectueze mișcări bruște care să le agraveze starea lor medicală. Pentru a preveni izbucnirea unui incendiu, până la sosirea salvatorilor se recomandă decuplarea bornelor de la bateria mașinii și să se pregătească stingătoarele din dotarea autoturismelor oprite pentru a putea fi folosite în eventualitatea izbucnirii unui incendiu;

 4) în situația în care există un pericol iminent de izbucnire a unui incendiu ori a unei explozii, se recomandă evacuarea imediată a victimelor din autoturism într-o zonă de siguranță, însă extragerea acestora trebuie realizată cu grijă astfel încât să nu fie agravată starea lor medicală.

                Înainte de a începe degajarea victimei se verifică să nu fie prinse picioarele pacientului de pedale, se desface centura de siguranță, salvatorul introduce o mână sub brațul victimei și va menține capul în ax, iar cealaltă mână se introduce prin spatele victimei, se agață de cureaua acesteia și cu mișcări ușoare se încearcă scoaterea ei din autoturism, având permanent grijă de menținerea capului imobilizat de umăr. Odată scoasă din mașină, așezarea victimei pe sol impune de asemenea respectarea anumitor reguli cu foarte mare strictețe și anume: capul va fi menținut în permanență în ax. Acest lucru trebuie să fie prioritatea numărul unu pentru pacient, urmărindu-se menținerea permanentă a coloanei vertebrale în linie dreaptă (cap – gât – trunchi), pentru a evita lezarea măduvei spinării în cazul unei fracturi de coloană. După ce ați așezat victima pe carosabil, până la sosirea echipajului medical dotat cu gulere cervicale, trebuie să urmăriți să-i imobilizați coloana cervicală persoanei rănite acest lucru putând fi realizat între două pietre sau suluri de haine.

              După imobilizarea victimei puteți să treceți la evaluarea funcțiilor vitale, respirație și puls, apoi, puteți acorda primul ajutor în cazul în care persoana rănită are nevoie.

5) în eventualitatea în care la fața locului sunt mai mulți cetățeni, până la sosirea echipajelor de intervenție profesioniste, solicitați acestora să vă ajute în derularea acțiunilor menționate anterior.

Acordați atenție pregătirii în situații de urgență. Informați-vă asupra măsurilor și regulilor de comportare specifice tipurilor de risc, prin accesarea platformei naționale de pregătire: https://fiipregatit.ro

Informare şi Relaţii Publice

Sg. maj.  Roxana Caterina MATEUȚ

Sari la conținut