CUTREMURUL CU MAGNITUDINEA DE 5,2 S-A RESIMȚIT ȘI ÎN JUDEȚUL NOSTRU

CUTREMURUL CU MAGNITUDINEA DE 5,2 S-A RESIMȚIT ȘI ÎN JUDEȚUL NOSTRU

Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 pe scara Richter s-a produs în urmă cu câteva minute, la ora 16:58:07, în județul Gorj, la o adâncime de 10  kilometri. Cutremurul s-a resimțit și în județul Hunedoara.

Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență al județului Hunedoara a activat imediat Grupa Operativă care a început monitorizarea situației din privind eventualele efecte negative ale mișcării seismice. Echipele de intervenție de la nivelul fiecărei subunități ale I.S.U. Hunedoara se află, în acest moment, în teren, fiind prealertate toate subunitățile de intervenție.

Până la această oră  la numărul unic de urgență 112 nu au fost înregistrate apeluri de urgență care sa indice pagube materiale sau eventuale victime.

În continuare situația este monitorizată de către echipele I.S.U. Hunedoara care se află în misiune în principalele localități ale județului.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Hunedoara vă informează care sunt regulile de comportare şi măsurile de protecţie în caz de cutremur:

a) Pentru protecţia înainte de cutremur este necesar să se realizeze măsuri de protecţie a locuinţei şi în afara acesteia. În măsurile de protecţie a locuinţei este necesar :

– recunoaşterea locurilor în care ne putem proteja : grinda, tocul uşii, birou sau sub masa rezistentă etc.;

– identificarea şi consolidarea unor obiecte care pot cădea sau deplasa în timpul seismului; – asigurarea măsurilor de înlăturare a pericolelor de incendiu : protecţia şi evitarea distrugerilor la instalaţiile de alimentare cu electricitate, apă şi gaze;

– cunoaşterea locurilor de întrerupere a alimentării cu aceste surse;

b) Pentru protecţia în timpul producerii unui cutremur puternic se iau următoarele măsuri:

– păstrarea calmului, să nu se intre în panică şi să liniştiţi pe ceilalţi membri ai familiei: copii, femei, bătrâni;

– prevenirea tendinţelor de a părăsi locuinţa: putem fi surprinşi de faza puternică a mişcării seismice în holuri, scări, etc.

Nu se foloseşte în nici un caz ascensorul; – dacă suntem în interiorul unei locuinţe – rămânem acolo, departe de ferestre care se pot sparge, să se stea înspre centrul locuinţei (clădirii), lângă un perete. Protejarea se face sub o grindă, toc de uşă solidă, birou masă sau bancă din clasă suficient de rezistente spre a ne feri de căderea unor lămpi, obiecte mobile suprapuse, tencuieli ornamentale etc.;

– dacă suntem surprinşi în afara unei locuinţe (clădiri) rămânem departe de aceasta, ne ferim de tencuieli, cărămizi, coşuri, parapete, cornişe, geamuri şi care de obicei se pot prăbuşi pe stradă;

– dacă suntem la şcoală (serviciu) nu fugim pe uşi, nu sărim pe fereastră, nu se aleargă pe scări, nu se utilizează liftul, nu alergaţi pe stradă.

Deplasarea se realizează cu calm spre un loc deschis şi sigur;

– dacă a trecut şocul puternic al seismului, se închid imediat sursele de foc cât se poate de repede, iar dacă a luat foc ceva se intervine imediat;

c) După producerea unui cutremur puternic este necesar să luăm următoarele măsuri: – nu plecaţi imediat din locuinţă. Acordaţi mai întâi primul ajutor celor afectaţi de seism. Calmaţi persoanele speriate şi copiii;

– ajutaţi-i pe cei răniţi sau prinşi sub mobilier, obiecte sau elemente uşoare de construcţii căzute, să se degajeze;

 

Informare şi Relaţii Publice

Sari la conținut