150 INTERVENȚII ȘI MISIUNI ALE SALVATORILOR HUNEDORENI ÎN ACEST WEEKEND

150 INTERVENȚII ȘI MISIUNI ALE SALVATORILOR HUNEDORENI ÎN ACEST WEEKEND

În ultimele 72 de ore, echipajele operative din cadrul ISU Hunedoara au fost prezente la datorie pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență.

Astfel, salvatorii au acționat pentru gestionarea a 150 situații de urgență, dintre care 121 intervenții pentru acordarea asistenței medicale de urgență și 29 alte tipuri de misiuni.

În perioada menționată pompierii au fost solicitați pentru stingerea a 3 incendii manifestate la o ghenă de deșeuri menajere a unui bloc din municipiul Deva, la un aparat de gătit dintr-o locuință din localitatea Călan și la un apartament din municipiul Orăștie.

De asemenea, pompierii au asigurat măsurile specifice de prevenire a incendiilor în urma producerii a 3 accidente rutiere pe raza localităților Brad, respectiv Șoimuș și au intervenit în 2 situații pentru îndepărtarea efectelor negative generate de fenomenele hidrometeorologice în localitatea Brad și pe drumul județean 705A, în apropiere de Grădiștea de Munte.

Alte 21 de misiuni ale pompierilor militari au constat în:

 • 11 acțiuni de sprijin acordat Serviciului de Ambulanță Județean;
 • 2 activități de recunoaștere în teren și informare preventivă;
 • 2 deblocări de uși acces în locuință;
 • 2 exerciții cu forțe și mijloace în teren
 • 2 acțiuni de asigurare a măsurilor de securitate în timpul campionatului Offroad din Deva și a meciului de fotbal disputant pe stadionul M. Klein din Hunedoara;
 • 2 intervenții în sprijinul comunității;

Una dintre misiunile importante din acest weekend s-a desfășurat sâmbătă seara, când printr-un apel la numărul unic de urgență 112, a fost semnalat un incendiu izbucnit într-un apartament de la etajul II dintr-un bloc situat pe strada Pricazului, municipiul Orăștie.

La locul evenimentului s-au mobilizat forțe și mijloace din cadrul Detașamentului Orăștie sprijinite de un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean.

Incendiul care se manifesta la unele elemente de mobilier dintr-o cameră, cu mari degajări de fum, a fost localizat și lichidat prompt de către echipajele operative.

În timpul misiunii, pompierii au extras din locuință un bărbat în vârstă de aproximativ 40 de ani, care se afla în interior în momentul izbucnirii incendiului și care prezenta o ușoară intoxicație cu fum.

Acesta a fost predat de către salvatori, echipajului SAJ pentru a fi transportat la Unitatea de Primiri Urgențe Orăștie. Pentru alți locatari nu s-a impus evacuarea.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost o tigară aprinsă lăsată nesupravegheată.

În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, soldate cu pagube materiale și uneori, chiar cu pierderi de vieţi omeneşti, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Iancu de Hunedoara” reaminteşte cetăţenilor măsurile specifice de apărare împotriva incendiilor generate de fumat:

 • Atunci când stingeţi ţigara, asiguraţi-vă că aţi stins-o cu adevărat, pentru că resturile de ţigară incandescente pot cădea pe covor, ziare sau pe orice alt material combustibil, generând un incendiu care poate mistui întreaga locuinţă;
 • Stingeţi ţigara numai în scrumieră. Se recomandă să puneţi puţină apă în aceasta pentru a favoriza stingerea rapidă a resturilor de ţigări;
 • Nu goliţi scrumierele în coşurile de hârtie sau în alte locuri în care există materiale combustibile, deoarece acestea se pot aprinde şi provoca un incendiu;
 • Nu fumaţi în pat, mai ales când sunteţi obosiţi sau când aţi consumat alcool. Există riscul să adormiţi cu ţigara aprinsă şi să provocaţi un incendiu.
 • Utilizaţi întotdeauna scrumiere grele, care să nu se răstoarne uşor şi care să fie confecţionate din materiale incombustibile.

În continuare, salvatorii hunedoreni vor fi la datorie, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical persoanelor aflate în dificultate.

Nu uitați că puteți consulta platforma națională de pregătire în situații de urgență prin accesarea linkului https://fiipregatit.ro

De asemenea, informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență găsiți și pe noua aplicație de mobil DSU, care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

             Informare şi Relaţii Publice

Sari la conținut