11 ianuarie – Ziua Mondială a Rezervațiilor și Parcurilor Naturale

11 ianuarie – Ziua Mondială a Rezervațiilor și Parcurilor Naturale

Atât astăzi, când se sărbătorește Ziua Mondială a Rezervațiilor și Parcurilor Naturale, dar și în fiecare zi, trebuie să conștientizăm importanța protecției și conservării habitatelor și a speciilor naturale care se întind pe suprafețe mari și cuprind ecosisteme terestre sau acvatice – lacuri și cursuri de apă, zone umede cu specii de floră și faună unice.

În județul nostru, există 42 de arii protejate, inedite, de la Cheile Madei, Măgura Uroiului, Fânațele cu narcise Nucșoara, până la Arboreturum Simeria sau Pădurea Bejan.

Din păcate însă, pe parcursul anului 2022, pompierii hunedoreni au fost solicitați pentru stingerea a 967 de incendii de vegetație, care au afectat aproape 5.500 hectare de teren, iar unele dintre ele s-au manifestat și la fondul forestier.

Mai mult decât atât, unul dintre aceste incendii devastatoare a avut loc în Parcul Național Retezat, într-un gol alpin, unde intervenția pompierilor militari a fost mult îngreunată din cauza zonei greu accesibile și astfel focarele nu au putut fi lichidate decât după zile întregi de efort susținut.

Stă în puterea noastră, a fiecăruia, să oprim distrugerea naturii!

Nu uitați că folosiriea focului deschis pe teritoriul ariilor naturale protejate este strict interzisă!

 

Informare şi Relaţii Publice

Sari la conținut