𝐀𝐓𝐄𝐍𝐓̦𝐈𝐄! 𝐂𝐎𝐃 𝐏𝐎𝐑𝐓𝐎𝐂𝐀𝐋𝐈𝐔!

𝐀𝐓𝐄𝐍𝐓̦𝐈𝐄! 𝐂𝐎𝐃 𝐏𝐎𝐑𝐓𝐎𝐂𝐀𝐋𝐈𝐔!

În perioada 20.08.2022, ora 14:00 – 22.08.2022, ora 12:00, la nivelul județului Hunedoara este valabil un Cod Portocaliu – instabilitate atmosferică accentuată și ploi însemnate cantitativ.

Sunt prognozate: averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină.

Având în vedere avertizările primite, s-a dispus activarea Grupei Operative din cadrul ISU Hunedoara, începând cu ora 10:00, pentru a se monitoriza permanent situația din teren.

De asemenea, pentru gestionarea eficientă a potențialelor intervenții generate de Codul Portocaliu de furtună, ISU Hunedoara a dispus:

  • prealertarea la nivelul fiecărei subunități de intervenție a unei ture de serviciu, ridicarea nivelului de operaționalizare și pregătirea tehnicii din dotare, specifică tipurilor de risc posibile în urma avertizărilor meteorologice primite;
  • înștiințarea autorităților din cadrul unităților administrativ teritoriale vizate de Codul Portocaliu pentru punerea în aplicare a măsurilor proprii prevăzute de planurile în vigoare în astfel de situații de urgență, precum și alte autorități cu atribuții în domeniul situațiilor de urgență;

Reamintim cetățenilor că în astfel de situații este important să respecte următoarele măsuri pentru a nu își pune în pericol viața:

În cazul în care este iminentă o furtună:

* Întrerupe orice activitate în aer liber.

* Intră în casă, într-o construcţie ori într-un autoturism. Deşi s-ar putea să fii rănit în cazul în care trăsnetul loveşte maşina, ești mult mai protejat în interiorul vehiculului decât în exterior.

* Închide bine ferestrele şi uşile.

* Evită folosirea apei și duşurile ori sălile de baie. Apa și conductele instalaţiilor pot cauza electrocutare (trăsnet, scurt circuit).

* Utilizează telefoanele cu fir doar în situaţii de urgenţă. Telefoanele fără fir ori mobilele sunt sigure în utilizare.

* Deconectează de la priză aparatele şi alte echipamente electrice (tv, computere, aparatele de aer condiţionat etc.). Acestea pot fi defectate ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice.

În timpul unei furtuni:

* Dacă ești într-o zonă deschisă (câmp, plajă, o ambarcaţiune pe apă), așază-te ghemuit, pune mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi.

* Fă-te o ţintă cât mai mic posibilă și redu cât poți de mult contactul cu pământul. Nu te întinde pe pământ!

* Evită: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în zonă deschisă, câmpuri, plaje sau o ambarcaţiune pe apă, orice obiecte metalice precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete, etc.

* Dacă te afli în pădure, căută adăpost într-o zonă cu copaci mai puţin înalţi.

* Dacă ești într-o zonă deschisă, mergi spre o zonă joasă, precum o vale.

* Dacă ești pe un lac, ajungi la mal de urgenţă şi adăpostește-te imediat.

* Evită drumurile inundate (mers, șofat)! Un curent de apă adânc de doar 15 cm te poate dezechilibra, iar unul adânc de peste 30 cm poate lua un autoturism.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro

 

Informare şi Relaţii Publice

Sg. maj. Roxana Caterina MATEUȚ

Sari la conținut