Zile de Sarbatoare, Evenimente

13 SEPTEMBRIE – ZIUA POMPIERILOR DIN ROMANIA

 

DealulSpiriiBatalia din Dealul Spirii de la Bucuresti -act eroic al pompierilor militari in apararea revolutiei de la 1848 si prima afirmare patriotica a calitatilor morale si de lupta ale ostasilor tinerei armate romane moderne, constituita in urma Pacii de la Adrianopole din 1829.Intrarea in Bucuresti a trupelor de invazie a prilejuit unitatilor romane prezente in garnizoana – printre care si Compania de Pompieri – unul dintre cele mai inaltatoare momente ale Revolutiei române de la 1848: înclestarea din Dealul Spirii, devenita simbol al luptei pentru libertate si independenta nationala a poporului român. Comandantul Regimentului 2 Infanterie si seful garnizoanei Capitalei, colonelul Radu Golescu, primise ordin în ziua de 12 septembrie din partea Locotenentei Domnesti sa deplaseze în ziua urmatoare subunitatile în Dealul Spirii, pentru a participa la primirea unei coloane otomane formata din aproape 6.000 luptatori si comandata de Kerim Pasa, ce urma sa preia cazarma din acea zona. Însa lucrurile au luat cu totul alt curs. Printr-o coincidenta, în aceeasi zi de 13 septembrie, cu putin timp înaintea sosirii trupelor otomane avusese loc înmânarea noilor drapele ale Regimentului 2 infanterie. Solemnitatea a influentat moralul si devotamentul ostasilor, vointa de a apara demnitatea nationala.

28 FEBRUARIE –  ZIUA PROTECTIEI CIVILE

ProCivIn afara invatamintelor in plan militar, primul razboi mondial a generat serioase motive de reflectie si in planul protectiei populatiei civile in fata ororilor care l-au insotit. Si in Romania, ca de altfel in intreaga Europa, lipsa unei pregatiri anterioare si a unor masuri minime de protetie, au generat sute de mii de victime civile nevinovate care s-au adaugat celor de pe fronturile de lupta. Supusa la primele atacuri din aer, la bombardamentele artileriei, dar si la atacuri diversioniste cu agenti micorbieni care au dus la provocarea unor epidemii in masa asa cum a fost tifosul exantematic, holera, febra tifoida, populatia de la orase si din mediul rural a avut de suferit din greu.

       Pe timpul primei conflagratii mondiale s-a remarcat si prima actiune de anvergura de evacuare, din fata dusmanului, a valorilor si bunurilor industriale importante, a organelor puterii si administratiei, precum si a unei parti din populatie. Toate aceste invataminte au fost sintetizate dupa razboi in lucrari teoretice de pregatire a militarilor si autoritatilor, dar si in aparitia primelor reglmentari pe linia apararii civile. Ca un prim pas in institutionalizarea sistemului de protectie a populatiei in caz de conflict armat, la 20 noiembrie 1924 se infiinteaza “Scoala Apararii Contra Gazelor” menita sa pregateasca in domeniu cadrele militare de la toate categoriile de arme.


Ghid avizare-autorizare
Ghid avizare-autorizare
Anunturi
Avertizari Meteo
Avertizari Meteo
#RomaniaSigura
#RomaniaSigura
Siguranţa NU e unjoc de noroc! | Campanie naţională de informare şi educaţie preventivă iniţiată de I.G.S.U. şi E.ON România:
Salvatori din Pasiune!!!!
Salvatori din Pasiune!!!!
SIS II
SIS II
ANTICORUPTIE
ANTICORUPTIE
ANTICORUPTIE
ANTICORUPTIE
PLATFORMĂ PENTRU INTEGRAREA SERVICIILOR DE E-GUVERNARE ÎN SISTEMUL ELECTRONIC NAŢIONAL
Proiect cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională